SOCIAAL CONSTRUCTIONISME

In de eerste eeuw voor Christus schreef Epictetus dat wij mensen ons niet zo zeer druk maken over de dingen zelf, maar over onze meningen omtrent deze dingen. Hij beredeneerde daarmee als één van de eersten dat er geen objectieve waarheid bestaat, maar slechts een subjectieve, door de mens gecreëerde werkelijkheid.

Edgar Schein, bekend van zijn publicaties over cultuurverandering, plaatste dit perspectief in de context van de 20e eeuw. Hij stelde dat mensen niet reageren op een objectieve wereld, maar op een wereld die gevormd is door hun eigen interpretaties en hypothesen over hoe de wereld in elkaar steekt. Het gaat erom dat de dingen veranderen afhankelijk van de wijze waarop wij ze bekijken of ondergaan.

Het gaat dus niet om hoe de zogenaamd objectieve wereld in elkaar steekt, maar om de tijd- en plaatsgebonden psychologische realiteit die de mensen ervaren, juist in een veranderende wereld. Veranderen vanuit een sociaal-constructionistisch perspectief wil zeggen dat je niet zozeer kijkt naar de ‘objectieve werkelijkheid’, maar vooral luistert en kijkt naar de dagelijkse praktijk van mensen, hoe zij hun werkelijkheid creëren en wat deze voor hen betekent. Daar liggen ook de sleutels voor verandering.